HACCP




















Požární ochrana




Bezpečnost práce




Ostatní










CO JE ZÁKLADEM HACCP ?

Základem systému kritických bodů je:


  • správná výrobní praxe
  • správná hygienická praxe
  • a také znalost příčin a podmínek, jejichž důsledkem je závadný pokrm


  • Správná Výrobní Praxe:

    zabývá se všeobecnou kontrolou a výrobními postupy a zahrnuje:

  • identifikaci a sledovatelnost surovin
  • technologické postupy
  • nakládání s odpady
  • výcvik zaměstnanců
  • údržba strojního zařízení
  • stanovení odpovědností a pravomocí


  • Správná Hygienická Praxe:

    zabývá se hygienickou kontrolou a výrobními postupy jako:

  • hygiena a sanitace
  • osobní hygiena
  • pitná voda
  • vyloučení křížové kontaminace
  • opatření k minimalizaci cizích předmětů v pokrmech
  • deratizace a dezinsekce
  • zdravotní stav pracovníků


  • „Správná hygienická praxe je součástí správné výrobní praxe a dohromady tvoří celek zahrnující postupy zaměřené na zabezpečení zdravotní nezávadnosti pokrmů."

    Principy správné výrobní a hygienické praxe jsou tedy základem a nejjednodušším odrazovým můstkem pro zavedení systému HACCP při výrobě pokrmů. Jejich uplatnění znamená důsledné dodržování popsaných technologických postupů, hygienických požadavků v dané výrobě, běžné ochranné dezinfekce, dezinsekce, deratizace a systematické školení pracovníků.

    HACCP spolu s postupy správné hygienické a výrobní praxe tvoří základní prvky systému řízení včetně nástrojů a metod pro zajištění kvality a zdravotní nezávadnosti potravin. Zavedený postup správné hygienické praxe sleduje nezbytně nutné hygienické podmínky v průběhu celého výrobního řetězce potravin od primární produkce až k finálnímu výrobku.

     
    © 2005 - 2014 HACCP Consulting